Tara Egipt

Capitala: Cairo  
Suprafata: 1 001 450 km²  
Populatie: 80 471 900 locuitori  
Valuta: lira egipteana (EGP), 1 EGP = 100 piastri
Tensiune: 220 V  
Limba: Limba araba  
Viza: Viza turistica este necesara  

Cairo

Informatii Generale

Cairo

Cairo este capitala Egiptului cu o populatie estimata intre 16 si 20 de milioane de locuitori si o suprafata de 453 km 2. Este cel mai mare oras din Africa. Orasul este sediul Ligii Arabe. Desi traditiile sale nu dateaza din antichitate, perioada ale carei vestigii sunt omniprezente in Egipt, cea mai mare metropola a Africii si a Orientului Apropiat ramane, de secole, centrul cultural, si nu numai, al lumii arabe. Piramidele din Giza, care, impreuna cu orasul Cairo, formeaza un urias organism urban, exponatele din Muzeul Cairo si statuia lui Ramses din fata garii Centrale sunt puncte de atractie istorice importante pentru turisti. In schimb, moscheile, bazarele si zgarie-norii moderni de pe malul Nilului alcatuiesc lumea araba contemporana. Cairo nu a fost construit din intamplare pe malul Nilului, locul pe care il ocupa astazi, la inaltimea insulelor Gezira si Roda, faciliteaza traversarea fara probleme a fluviului. Conducatorul arab Amr Ibn-el-As a cucerit cetatea bizantina ridicata aici in anul 642. Tabara sa militara s-a transformat treptat in noua capitala a tarii deja arabizate si a primit numele de Al-Fustat (vechiul Cairo). Cuceritorul a construit aici prima moschee din Egipt. In secolele care au urmat, autoritatile din Cairo, in frunte cu dinastiile Ayyubizilor si Mamelucilor, au acordat o deosebita atentie dezvoltarii si infloririi orasului. Din secolul al XIV-lea, Cairo reprezinta un centru important al comertului cu mirodenii.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Puteti vizita aici Muzeul de Antichitati, Moscheea Albastra, Cetatea de la Cairo etc. Pe malul stang al Nilului sunt situate de asemenea monumente precum Piramidele si Sfinxul.

Bucatarie

Bucataria egipteana este o combinatie de arome din bucataria turceasca si araba. Ingredientele predominante in bucataria turceasca sunt miel, carne de vita, usturoi, ceapa, patrunjel, condimente si curcuma, coriandru, sare si piper. Ierburie aromate si legumele nu lipsesc din cele mai multe feluri de mancare. Faultul este un tip de mancare traditional – fasole cu perisoare sau plante. Multe tipuri de mancare sunt servite cu Aisha – painea tipica egipteana. Salatele sunt iarasi foarte populare chiar daca nu au nimic in comun cu salatele europene.  Dintre cele mai populare tipuri de mancare amintim:

Tabbula - o salata cu cous-cous cu ceapa si ierburi

Bisara - piure de fasole cu usturoi si ceapa prajita

Batingan - vinete prajite

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Szurbet - supa de linte, asezonate cu chimen si lamaie

Shisha Kbab - miel la gratar, ficat cu ceapa.

Cafeaua tare si infuziile de ceai sunt bauturile servite des si sunt puternic indulcite. Berea tipica egipteana Stella merita incercata.

Traditii

Codul bunelor maniere in Egipt nu este diferit fata de alta tari.  Se recomanda purtarea costumelor de baie la plaja sau piscina. In multe hoteluri este interzisa luarea alimentelor sau bauturilor in camera si exista un dress code pentru cina. In Egipt nu sunt impuse norme stricte pentru comportament insa este recomandat sa se acorde atentie la imbracaminte (fustele scurte sunt mai recomandate in destrimentul pantalonilor sau costumelor de baie).
Majoritatea personalului de curatenie  din hoteluri este reprezentat de barbati deoarece femeilor nu le este permis sa lucreze in afara familiei. Se recomanda lasarea bacsisului care in comparatie cu nivelul scazut al salariului poate reprezenta a doua plata. Bacsisul poate fi in jur de 5EGP pe saptamana. Puteti lasa bacsis si chelnerilor sau barmanilor pentru servicii insa numai cand sunteti intr-adevar multumiti.

Nu fotografiati obiective militare, resedinte de stat precum poduri sau porturi. Egiptenii sunt foarte religios, indiferent daca acestea sunt crestini sau musulmani.  Religia lor nu este doar ritualica, la fel ca in multe tari occidentale, dar afecteaza in mod semnificativ modul de viata. Ordinelor religioase sunt la fel de importante ca si legea.Familia este pilonul de baza al societatii egiptene iar fiecare membru este responsabil pentru reputatia sa.  Normele generale de comportament sunt diferite fata de UE asadar nu trebuie sa fiti surprinsi atunci cand un turist va fi invitat sa ia locul unei femei in autobuz. Este descurajat flirtul deoarece chiar ci o conversatie cu femeile locale constituie o incalcare grava a codului moral.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Egipt

Adresa

6th, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo.

Telefon: 00-20-2-736.01.07; 00-20-2-735.53.26

Telefon direct Ambasada: (00202) 2735.95.46

Fax: 00-20-2-736.08.51

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

E-mail: roembegy@link.net

Telefon direct Sectie Consulara: (00202) 2735.53.26

E-mail Sectia Consulara:roegyvisa@tedata.net.eg

Website

www.cairo.mae.ro

Hurghada

Marsa Alam

Sharm el Sheikh

Taba

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Egipt: Cairo , Hurghada , Marsa Alam , Sharm el Sheikh , Taba

Cauta regiuni Cairo , Hurghada , Marsa Alam , Sharm el Sheikh , Taba